تغلیظ کننده ها تجهیزاتی هستند که برای افزایش غلظت یک محلول استفاده می شود. خروجی تغلیظ کننده می تواند “مذاب خالص محصول” یا “محلول فوق اشباع ” باشد. در این تجهیزات عموما از گرما برای تبخیر حلال پایه استفاده می شود ، گاهی به علت محدویت دما یا کاهش مصرف انرژی از خلاء نسبی کمک گرفته می شود .
برای استخراج ماده ی جامد (محصول ) از محلول خوراک ، یکی ازحالات زیر اتفاق می افتد:
الف) در فرایند تغلیظ ، دمای محلول به نقطه ی ذوب ماده ی جامد می رسد و یا اندکی از آن می گذرد، در این حالت، خروجی دستگاه، مذاب محصول است . مانند تغلیظ کننده ی سود کاستیک که ورودی آن محلول%50 سود با دمای محیط و خروجی آن سود مذاب %98 با دمای 320 درجه سانتیگراد است . مذاب خارج شده از این تغلیظ کننده ها به منظور انجماد به فیلکر یا گرانولساز سپرده می شود .
ب) در فرایند تغلیظ، دمای محلول به نقطه ذوب ماده ی جامد نمی رسد .
در این حالت خروجی دستگاه محلول اشباع یا فوق اشباع است که می تواند حاوی کریستال ها جامد باشد. مایع خروجی برای جداسازی کامل محصول از حلال به هات درام یا جدا کننده ی سانتریفیوژ ارسال می گردد. در هات درام ، باقیمانده حلال تبخیر می شود و محصول جامد به شکل پرک یا دانه شکری ( بسته به ذات محصول ) بدست می آید. در شکل های زیر یک تغلیظ کننده از گروه ” الف ” و یک تغلیظ کننده از گروه “ب” نشان داده شده است:
( طراحی و ساخت این تجهیزات توسط شرکت کیاطرح آپادانا انجام شده است).